Vet hur många det är som gnager på ditt pensionssparande? Det är fler än bara försäkrings- och fondbolagen.  Du betalar ju även skatt på ditt sparande! Ja, du betalar avkastningsskatt på ditt pensionssparande. Tjänstepensionerna och pensionsförsäkringar beskattas med en sk. avkastningsskatt. Du behöver inte deklarera detta då det är företaget du har sparandet hos som räknar fram vad du ska betala och betalar in det. Du skall se vad du har betalat i skatt om du går in på försäkringen.

Hur mycket Skatt betalar du på din tjänstepension?

Det finns 3 saker man tittar på:
  • Kapitalet 1:a januari på året man ska betala skatt
  • Genomsnittlig statslåneräntan från föregående år, dock lägst 0,5% (Så om genomsnittlig statslåneräntan är under 0,5% går man på just 0,5%)
  • Skattestats 15%
Man använder följande formel:

Kapitalet den 1:a januari x genomsnittliga statslåneräntan x 15% = avkastningsskatt

För tydlighetens skull kommer ett litet räkneexempel

Kapital den 1:a januari = 15 506 kr
Genomsnittlig statlåneränta eller 0,5% = 0,5%
Skattestats = 15%

15506 * 0,005 * 0,15 =11,62 kr i avkastningsskatt

Varför spelar detta roll?

Det är många som vill ha en del av din pensionskaka. Först ska försäkringsbolaget ha en skalavgift för att erbjuda dig tjänsten/plattformen. Sen ska du betala fondavgifter. Sen skatt på detta. Det betyder att du måste aktivt ta hand om dina pengar så det finns något kvar till dig när du går i pension.

Vad ska jag göra?

Låga avgifter och relevant avkastning är ditt bästa skydd. Kolla vad dina fondval kostar men även vad försäkringsbolagen tar i årliga avgifter. Placera pengarna med lite risk så du faktiskt får lite avkastning. Utan avkastningen kommer alla små möss gnaga på kakan.