Börsen har historiskt sett utvecklat bättre än bopriserna i Sverige mellan 2008-2017. Källa valueguard.se

Borättspriserna mellan 2007 och 2017 har gått bra ftm en nedgång mellan 2011 och 2012. Källa valueguard.se

 

 

 

 

 

Som Stockholmare är bostadsmarknaden ett hett ämne. Vissa har tjänat miljoner på de senaste årens extrema uppgångar, och andra kan inte ens hyra ett rum att bo i. Om jag hör ”Varför köper du inte en bostadsrätt Sabrina, då blir du miljonär direkt!” igen så kommer jag nog att ge upp.

Såhär tänker jag kring ämnet:

Bostad är ett bruksföremål. De flesta behöver en bostad. De historiskt låga räntorna och extrema prisuppgångarna har gjort folk lite fartblinda. Jag kommer inte spekulera i en bubblans vara eller icke-vara, men jag anser att jag är inte beredd att belåna mig upp över öronen för en bostadsrätt. Skulder skall betalas, och räntan är volatil.  Att köpa bostad är att göra en spekulation. När mina föräldrar köpte sin villa var räntorna på 16%. Villan kostade i dagens pengavärde 3,2 miljoner, dvs jag har titta på vad huset kostade när de köpte den och tagit hänsyn till hur mycket de pengarna är värde idag.  Idag är villan värd ca 12 miljoner. Det är för mig absurt. Inkomsterna har inte ökat i samma takt, men belåningsvilligheten har. Jag ser flera belåna sig upp över öronen, utan plan för att amortera sig till skuldfri. Utan back-up om räntorna över stiger 5%.

Börsen har presterat bättre än bomarknaden. Dock är det få som skulle låna 2,5-3 miljoner/per person för att köpa en indexfond.

Mina råd till någon som vill köpa en bostad:

  • Fundera på hur mycket du vill låna, inte hur mycket du får lån
  • Lägg en amorteringsplan.
  • Gör en konsekvensanalys. Har du råd att bo där om du eller din partner blir av med jobbet och räntorna är 5% 6% 8%?

Jag bor nöjt kvar i min hyresrätt jag fick köa 9 år att få, och sparar på börsen så mycket jag kan avvara. Sen när bubblan spricker -då ska jag köpa in mig.